Depresyondayken Sevdiğiniz Kişiler Destek Olmuyorsa Ne Yapmalısınız?

Depresyondayken bir taraftan da size destek olmayan aileniz ve arkadaşlarınızla uğraşmak oldukça zordur. Bu durumda hangi adımların size yardım olacağını açıklamadan önce depresyona kısa bir bakış atmakta fayda var.

Depresyon Nedir? 
Depresyon nedir sorusunun cevabı kısaca duygusal, zihinsel ve bedensel işaretlerle ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara neden olan ruhsal bir bozukluktur. Depresyon belirtileri arasında kendini sürekli çaresiz, değersiz, mutsuz hissetmek, uyku ve yeme düzeninde sebepsiz değişiklikler göstermek, uykusuzluk yaşamak ya da aşırı uyku ihtiyacı duymak, her zaman zevk aldığı aktivitelerden zevk alamamak gibi belirtiler bulunur. Depresyon teşhisi konabilmesi için kişinin bu duygu durumunu ve belirtilerini 2 haftadan uzun bir süre deneyimlemesi gerekmektedir. Depresyon nedenleri, genetik, stresli yaşam deneyimleri, hormon bozuklukları, yas ve kayıp süreçleri öne çıkar. Depresyon tedavisi için hekimin uygulayacağı programa bağlı kalmak, hekimin gerekli gördüğü depresyon ilaçları alarak terapi görmek önemlidir.

 

Depresyon döneminde sevdiklerin desteğini göremiyorsanız bu önerileri uygulayabilirsiniz:

1. Sevdiklerinizin duygularının ve davranışlarının ardında aslında sizinle hiç ilgisi olmayan şeyler olabilir.
Bir kişinin depresyonu anlayamamasının ardında birçok farklı sebep olabilir. Karşınızdaki kişi, insanların zayıflığını göstermesinin kesinlikle kabul edilmediği bir ortamda büyümüş olabilir. Ya da onların zamanında ruhsal problemler ciddi boyutlara ulaşmadıkça kabul edilmemiş olabilir. Onların depresyona yaklaşımları bu gibi sebeplerden dolayı yerleşmiş ve değişmez olabilir.

 

2. Kendinizin en büyük destekçisi yine siz olun!
Kendinize karşı şefkatli ve nazik olun. Kendinizle konuşurken olumsuz cümleler kurmaktan kaçının. Olumsuz bakış açısının depresyonunuzu besleyeceğini unutmadan olumlu bir dili benimseyin.

 

3. Desteği başka yerde arayın.
Yakın arkadaşlarınız ve ailenizden destek bulamadığınızda desteği başka yerlerde arayabilirsiniz. Örneğin internet üzerinden ulaşabileceğiniz depresyon destek gruplarında sizinle aynı deneyimleri yaşayan kişilere ulaşabilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.

 

4. Onların yanlış kanılarına inanmayın.
Size destek olmayan arkadaş ve ailenizin yanlış kanılarına inanmayın. Onlar aksini söylese de depresyon zayıflık ya da tembellik belirtisi değildir. Beyin kimyanızdaki dengelerin bozulması depresyona sebep olur. Yardım istediğinizde aslında dikkat çekmeye çalışmazsınız. Kim ne derse desin bunun gerçek bir rahatsızlık olduğunu ve atlatabileceğinizi bilin.

 

5. Bazı kişilerin durumunuzu anlayabildiğini ama sizi aktif bir şekilde destekleyemediğini bilin.
Arkadaşınız ya da aile bireylerinizden biri sizin içinde bulunduğunuz durumu ve depresyonunuzu anlıyor ancak yardım edemiyor olabilir. Bunun en önemli sebeplerinden biri o kişinin de kendi sorunları arasında boğuluyor olması olabilir. Size yardım edememesinin sebebi, gücünü kendini korumak için kullanıyor oluşu olabilir.

 

6. Gerçekten ihtiyacınız olan şeyi istemekten korkmayın.
Bazı durumlarda etrafınızdaki kişiler sizi gerçekten desteklemek ve yardım etmek istiyor, ancak tam olarak neye ihtiyacınızı bilmediklerinden bir türlü yardımcı olamıyor olabilirler. İhtiyacınız olan biraz boş zaman, biraz anlayış, kısa bir tatil olabilir. Unutmayın, ihtiyaçlarınızı yüksek sesle söylemek size yardım etmek isteyen kişilerin işlerini kolaylaştırır.

 

7. Olumsuz kişileri hayatınızdan çıkarın.
Hayatınızda size zarar verecek ve sizi incitecek insanlar olabilir. Bu insanları hayatınızdan çıkarabiliyorsanız hemen çıkarın. Eğer bu kişileri hayatınızdan çıkaramıyorsanız onunla olan iletişiminizi minimuma düşürün.

 

8. Öfkenizi dışa yansıtın.
Eğer birine öfkelendiğinizde içinize atıyorsanız, bu öfkeyi olumlu bir davranışa çevirmeyi deneyin. Dışarıda yürüyüş ya da egzersiz yapmak, evinizi baştan aşağı temizlemek gibi fiziksel aktiviteler öfkenizden kurtulmak için ideal yollardır.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı