Depresyona Yol Açan 9 Faktör

Depresyon insanlar arasında görülme sıklığı en fazla olan psikolojik problemlerden biridir. Her insan hayatının bir döneminde depresyon yaşayabilmektedir. Bu nedenle; Depresyonda mıyım? Depresyona mı girdim? Depresyon teşhisi nasıl konulur? Kişinin gerçekten depresyona girdiği nasıl anlaşılır? gibi sorular sık sık sorulmaktadır. Peki depresyon nedenleri nelerdir? Depresyona neler neden olur? Kişinin depresyon yaşamasına neden olan 9 faktörü sizler için bir araya getirdik.

 

Genetik ve Biyoloji

Depresyonunun kalıtsal olup olmadığının araştırılması için ikizler, evlatlık edinilen çocuklar ve aileler üstüne çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalarda, genetik ve biyolojinin depresyonla ilişkisi olduğu ortaya konmuştur. Çalışmalar her ne kadar bu yönde veriler sunsa da depresyonun tek nedeninin genetik olduğu söylenememektedir.

 

Beyin Kimyasındaki Dengesizlik

Kişinin ruh halini düzenlemede etkili nörotransmitterlar ile ilgili dengesizliklerin depresyona neden olabildiğine inanılmaktadır. Nörotransmitterlar beynin farklı alanlarının birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan maddelerdir. Beyin kimyasındaki dengesizlikler yaşandığında, kişinin ruh hali üstünde negatif sonuçlar gözlenmektedir.

 

Kadın Seks Hormonları

Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere göre iki kat fazla majör depresyon yaşadığını ortaya koymuştur. Kadınların özellikle adet periyodlarını yaşamaya yakın oldukları dönemlerde, doğumlarda ve perimenopozda ruh hali dalgalanmaları yaşadıkları görülmüş, menopoz süreci ile birlikte depresyon risklerinin azaldığı gözlenmiştir.

 

Sirkadiyen Ritim Bozukluğu

En bilinen depresyon türlerinden biri de mevsimsel depresyondur. Mevsimsel depresyonun, kişinin vücut saatinin, doğanının değişen düzenine uymaması nedeniyle ortaya çıktığı bilinmektedir. Kişinin normal sirkadiyen ritmi diğer deyişle vücut saati bozulmuştur.

 

Yanlış ve Yetersiz Beslenme

Beslenme stilimiz fiziksel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımız için de önemlidir. Yapılan çalışmalar, yetersiz ve yanlış beslenme stillerinin kişinin bazı vitamin ve mineral eksiklikleri yaşamasına neden olduğunun, bunun da depresyona neden olabileceğinin altını çizmektedir. Örneğin omega 6 ve omega 3 açısından dengesiz beslenmek ya da düşük omega 3 almak depresyona neden olabilmekte, yüksek şeker yükü taşıyan diyetlerin depresyona neden olabilir.

 

Fiziksel Sağlık Problemleri

Zihin ve bedenimiz birbirine bağlıdır. Bu nedenle yaşadığımız bazı fiziksel sağlık problemleri zihnimizi de etkiler. İlk olarak yaşadığımız kronik rahatsızlıkların yarattığı stres ve üzüntü bizi etkileyebilir ve bu durum majör depresyona neden olabilir. İkinci olarak, tiroit bozuklukları, Addison hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları depresyona belirtilerine sebep olabilir.

 

Madde Kullanımı

Depresif ruh hali bozukluklarına neden olan şeylerden biri de alkol ve madde kullanımıdır. Bu bağımlılıklar kişinin depresyon yaşaması için tetikleyici görevi görürken bazı reçeteli ilaçlar bile depresyona neden olabilmektedir. Depresyona neden olan ilaçlar ile ilgili kişinin mutlaka doktoru ile görüşmesi gerekir.

 

Stresli Yaşam Deneyimleri

Boşanma, taşınma, ev ya da şehir değiştirme gibi büyük değişimler, deprem, yangın, sel gibi doğal afetler, kişinin üstünde büyük bir stres yaratır. Bu stresli olaylar, kişinin yüksek seviyelerde kortizol salgılamasına neden olur. Araştırmacılar, bu yüksek salınımın, mutluluk hormonu olarak da bilinen Serotonin salınımını azaltarak, depresyona neden olabildiğinden şüphelenmektedir.

 

Yas ve Kayıp Süreçleri

Kişinin sevdiği birinin vefat etmesi ya da ayrılık, boşanma gibi farklı nedenlerle sevdiği kişiyi kaybetmesi durumunda ortaya çıkan ruh hali depresyon ile büyük benzerlik gösterir. Kişi uyumada zorluk yaşar. İştahını kaybeder. Her zaman yapmaktan mutlu olduğu şeylerden uzaklaşır. Ancak bu davranışlar zamanla hafifleyerek ortadan kalkar. Eğer ortadan kalkmıyorsa mutlaka bir profesyonelden yardım almak gerekir.

Konya depresyon tedavisi arayışında iseniz Psikon Terapi’yi arayabilir ve profesyonellerimizle görüşebilirsiniz

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı