Depresyon kelimesi artık hemen herkesin aşina olduğu bir kelime. Öyle ki, çoğu kez kendimizi depresif hissettiğimizde acaba depresyonda mıyım? Galiba depresyona girdim gibi cümleler sarf ederiz. Halbuki depresif hisler taşımak, üzgün ve mutsuz olmak ile depresyon aynı şey değildir.
Peki depresyon nedir? Depresyon, kompleks bir zihinsel sağlık durumudur. Depresyonda olan kişi olumsuz bir ruh hali içindedir ve kendilerini sürekli ve inatçı bir şekilde üzgün ve çaresiz hisseder. Zaman zaman bu şekilde hissetmek depresyon teşhisi için yeterli değildir. Depresyon teşhisi nasıl konur sorusunun cevabı için DSM-5 te yer alan semptomların 2 haftadan uzun bir süre gözlenmiş olması gerekir. Depresyon tanısının konulabilmesi için gözlenmesi gereken depresyon belirtileri;
- Hemen her gün depresif bir ruh haline sahip olmak,
- Kendini üzgün ve boş hissetmek,
- Çok fazla ya da çok az uyumak,
- Normalde zevk alınan şeylerden zevk alamamak,
- Yeme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle istemeden kilo almak ya da kilo vermek,
- Kendini bitkin, tükenmiş ve enerjisiz hissetmek,
- Vücudunu cansız hissetmek, fiziksel olarak sıkıntılar yaşamak,
- Kendini değersiz ve suçlu bulmak,
- Karar vermekte ve odaklanmakta zorlanmak,
- Ölüm ve intihar üzerine düşüncelere sahip olmak olarak sıralanmaktadır.
Depresyon bizleri duygusal ve zihinsel olarak etkiler. Bazı zihinsel rahatsızlıkların altında uzun yıllara dayanan depresyon hikayeleri bulunabilir. Ancak depresyonun etkileri sadece duygusal ve zihinsel dünyamızda görülmez. Depresyon vücudumuz ve fiziksel sağlığımız için de bir tehdittir. Depresyon yaşayan bir kişi farklı fiziksel değişimler ve sorunlar yaşayabilir.
Kronik Ağrı
Depresyon yaşayan kişilerde rastlanan fizyolojik belirtilerin arasında kronik ağrı da yer alır. Kişi herhangi bir fizyolojik temeli olmayan, açıklanamayan ağrı ve acı duyabilir. Eklemlerde, kaslarda görülen acı ve ağrının yanı sıra, göğüs hassasiyeti ve baş ağrıları en sık rastlanan kronik ağrılardandır. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda bu ağrılar şiddetlenebilir.
Kilo Değişimleri
Depresyon belirtileri arasında yer alan yeme alışkanlıklarının ve iştahın değişimi, kişinin istemeden de olsa aşırı kilo almasına ya da aşırı kilo kaybına neden olabilir. Aşırı kilo artışı, diyabet ve kalp hastalıklarına sebep olabilirken, aşırı kilo kaybı, kısırlık, kalp rahatsızlıkları ve bitkinlik gibi sonuçlar doğurabilir.
İltihap
Depresyonun fiziksel sağlık üstündeki etkileri konusunda yapılan çalışmalar, kronik stres ve depresyonun hem iltihaplanmaya hem de bağışıklık sistemine hasar vermeye neden olduğunu ortaya koymuştur. Enflamasyon adı da verilen iltihaplanma, kişinin huzursuz bağırsak sendromu, tip 2 diyabet ve artrit gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Kalp Rahatsızlıkları
Depresyonun en belirgin özelliklerinden biri kişinin sağlıklı yaşam alışkanlıklarından uzaklaşmasıdır. Bu nedenle kötü beslenme, hareketsiz yaşam gibi seçimler, kişinin kalp sağlığını tehdit eder ve kalp sorunları yaşamasına neden olabilir.
Uyku Problemleri
Depresyonun fiziksel olarak etkilediği şeylerden biri de uyku düzenidir. Bazı kişiler aşırı uyurken bazı kişiler de çok az uyku uyur. Hatta insomnia bile olabilir. Bu nedenle vücut yeterli uykuyu alamaz ve zihinsel ve fiziksel sağlığını yönetmekte zorlanır. Uzun süre devam eden uykusuzluk, kişinin tansiyon ve diyabet gibi ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.
Cinsel Problemler
Depresyon döneminde kişiler normalde zevk aldıkları şeylerden zevk almazlar, libidoları düşer. Bu nedenle sertleşme problemi, orgazm olamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum da çiftlerin arasında sıkıntılar meydana getirebilir.
Depresyonunuzla mücadele edemiyor ve bir yardım arıyorsanız, üzerinizde yarattığı etkileri azaltmak için Konya depresyon tedavisi arayışınızda Psikon Terapi’yi her an arayabilir ve konusunda uzman profesyonellerimizle yüz yüze görüşebilirsiniz.