Depresyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hepimizin sıkça kullandığı depresyon ne demek? Depresyona girmek ve depresif hissetmek aynı şeyler mi? Bu yazımızda depresyon nedir sorusuna enine boyuna cevap vermeye çalışıyoruz. Günümüzde çoğu insan zaman zaman kendini üzgün ya da depresyonda hissetmektedir. Yoğun yaşam şartları mücadelesi içerisinde bu, normal bir durumdur.

Ancak aşırı mutsuz, umutsuz, yoğun üzüntü içerisinde kendini değersiz hissetmek tarzında duygular içerisinde olup, bu duygular da günlerce sürüyorsa bu durum artık tıbbi bir rahatsızlıktır ve kişinin depresyon tedavisi alması gerekir. Depresyon kısaca bir duygudurum bozukluğudur. Kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirmesini engelleyen üzüntü, kayıp ya da öfke duygularıyla tetiklenir. Depresyon, her insanda farklı seyreder. Günlük çalışmanızı engelleyebilir, daha düşük üretkenliğe neden olabilir, ilişkileri bozabilir ve bazı sağlık durumlarını da etkileyebilir.

Genel Olarak depresyon, nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirme yeteneği azalmıştır. Depresyon testi gibi ölçeklerle kişinin durumu ve depresyonu belirlenebilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Üzüntü ve sıkıntı verici olaylarda üzgün hissetmek normaldir. Depresyonda üzgün hissetmekten daha farklı boyutta duygular vardır. Bu nedenle depresyon ve üzüntü arasındaki farklar ve ayrımları bilmek, karıştırmamak gerekir.

Başlıca depresyon belirtileri:

Sürekli üzgün hissetmek

Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı

İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık

Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma

Sürekli yorgun hissetme

Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık

Değersiz ve suçlu hissetmek

Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu

İntihar eğilimi depresyon belirtisi olarak sıralanabilir.

Depresyon tanısı nasıl konur? Tanının konabilmesi için yukarıdaki belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekir. Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Bir kez depresyon geçirenlerde hayatın ilerleyen zamanlarında tekrar yakalanma şansı vardır.

Depresyon nedenleri nelerdir?

Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. Kişilik yapıları etkendir. Bağımlı kişilik yapısı olanlar, mükemmeliyetçi kişide olanlar depresyona daha kolay girebilirler.

Majör depresif bozukluk, en şiddetli depresyon şeklidir. Üzüntü, umutsuzluk ve değersizlik duyguları ile karakterizedir.

Depresyon risk faktörleri şunlardır:

- Düşük benlik saygısı veya kendini eleştirme

- Ailede akıl hastalığı olması

- Alınan bazı ilaçlar

- Sevilen birinin kaybı, ekonomik sorunlar veya boşanma gibi stresli olaylar.

Depresyon Türleri (Çeşitleri) Nelerdir?

1. Klinik Depresyon (Majör Depresif Bozukluk)

2. Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

3. Doğum Sonrası Depresyonu

4. Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu

5. Melankolik Özellikli Majör Depresyon

6. Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

7. Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

8. Distimik Bozukluk

Depresyondan kurtulma yolları nelerdir?

Depresyon yaşayan birçok kişi depresyon geçer mi, depresyona ne iyi gelir sorusunu kendine sormakta, depresyonla baş etme yöntemleri ve yollarını merak etmektedir. Depresyon uzun sürerse ne yapmaları gerektiğini bilmemektedirler. Belirttiğimiz Depresyon belirtilerden birkaçı en az iki haftadır devam ediyorsa bir Uzman desteği almak gerekir. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi yanında psikoterapi uygulanır. Aile desteği son derece önemlidir.

Özellikle kış aylarında aktiviteyi arttırmak lazım. Spora gidilebilir, yürüyüş yapılabilir. Beslenmeye dikkat etmek önem taşımaktadır.

Kişinin hayata bakışını düzenleyen olumsuz otomatik düşüncelerin yerine olumlu alternatif düşüncelerin geçmesini sağlayan bilişsel davranışçı terapide alınması önemlidir.

Depresyon Tedavisi nedir? Nasıl Olur?

Depresyon tedavisi kişiye özeldir. Çünkü depresyon kişileri aynı şekilde etkilenmez. Bir kişi için işe yaratan tedavi başkası için işe yaramayabilir. Tedavi sonrasında neredeyse tüm hastalarda semptomların azaldığı ve yaşam kalitesinin arttığı gözlemlenir. Durumu değerlendirmek, bir tanı koymak ve bir hareket planı belirlemek için spesifik semptomları, ailenin tıbbi geçmişini, çevresel faktörleri tespit etmek önemlidir.

Depresyon tedavisinde psikoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli depresyon tedavilerinde ise depresyon ilaçları kullanılır. Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Konya depresyon tedavisi için bizi arayabilir, depresyon terapisi ve diğer hizmetlerden faydalanabilirsiniz.