Borderline Kişilik Bozukluğu ve Bipolar Bozukluk Arasındaki Farklar

Borderline kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluğu en çok karıştırılan iki bozukluk türüdür. Her iki bozukluk türünde de dürtüsellik ve ruh hali değişikliği belirtiler arasında görülür. Ancak bu iki bozukluk birbirinden farklıdır ve farklı tedavilere ihtiyaç duyarlar.

 

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk manik depresyon olarak da bilinen bir bozukluktur. Bu bozuklukta kişinin ruh hali ve enerji değişiklikleri öne çıkar. Bipolar bozukluk belirtileri arasında bilinen en önemli şey kişinin günlerce bazen de aylarca yaşadığı depresif ve mani dönemleridir. Mani, hipomani ya da depresif dönemlerde kişi de hem mani hem de depresif özellikler aynı anda görülebilir. Borderline kişilik bozukluğunun aksine, bipolar bozuklukta kişinin ruh hali değişikliğini tetikleyen iç çatışmalar yoktur. Ruh hali değişikliği yaşandığında her epizot günler ya da aylar sürebilir ve uyku, enerji, konuşma ve düşünme gibi alanlarda ciddi etkileri gözlemlenir. Mani epizotlarında kişi; aşırı mutlu, öfkeli ya da tahammülsüz olabilir. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak, normalde olduğundan çok daha enerjik olabilir. Düşünceleri ve fikirleri hızlıdır. Her zamankinden daha hızlı konuşur, büyük planlar yapar, riskler alır, daha az uyumasına rağmen daha az yorgundur. Ayrıca mani döneminde madde kullanımı, seks ya da para harcama gibi konularda dürtüsel davranır. Aynı kişi depresyon epizodu yaşarken; enerjisi düşer, sürekli mutsuzdur, bitkindir, huzursuzdur, odaklanma ve karar verme problemleri yaşar, endişeli ve kaygılıdır, sevdiği aktivitelerden uzaklaşır, intihar üstüne düşünür. Kendini çaresiz, umutsuz hisseder. Hem yeme hem de uyku düzeni bozulur.

 

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar bozukluk tedavi olur mu, bipolar bozukluk geçer mi soruları, kendisi ya da yakınları bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin aklına takılan en önemli sorulardır. Bipolar bozukluk geçmez. Ancak bipolar bozukluk ilaç tedavisi ile ömür boyu kontrol altında tutulabilir. Bipolar bozukluk ilaçları genellikle ruh halini stabilize eden ilaçlar, anti depresanlar arasından uzman doktorun kararı ile seçilir.  Ayrıca terapi ile bipolar bozukluk yaşayan kişinin belirtileri yönetmesi konusunda destek verilebilmektedir.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu Sınırda kişilik bozukluğu adıyla da bilinir. Bu bozukluk ile bipolar bozukluk arasındaki ilk fark, kişinin yaşadığı ruh hali değişikliğinin an be an yaşanmasıdır. Bipolar bozuklukta kişi günlerce ya da aylarca mani ya da depresyon epizodu yaşarken, Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişi bu ruh hali değişikliğini birkaç dakika ya da saat içinde yaşayabilir. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiyi tetikleyen şey başkaları ile olan etkileşimidir. Yaşadıkları olaylara karşı aşırı ve yoğun duygusal tepkiler verebilir hatta kendilerine zarar vermek isteyebilirler. İnsanlarla olan ilişkileri oldukça karmaşıktır. Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin genellikle farklı zihinsel rahatsızlıkları da bulunur. Çocukluk çağlarında yaşadıkları travmaların, yaşadıkları bozuklukta pay sahibi olması olasıdır. Oysa bipolar bozuklukta ana etken travmalar değildir. Borderline kişilik bozukluğu belirtileri; kişinin terk edilmemek için çılgınca çaba harcaması, yoğun ve dengesiz ilişkiler yaşaması, kişileri tamamen iyi ya da tamamen kötü görmesi, kendini beğenmemesi, dürtüsel davranışlara sahip olması, kendine zarar verici, intihara meyilli davranışlar sergilemesi, stresli durumlar ya da ilişkiler söz konusu olduğunda öfke ve depresyonun da dahil olduğu ruh hali değişiklikleri, kendini boş hissetme, rahatsız edici duyguları ve öfkeyi yönetememe ve paranoya olarak sıralanabilir.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Borderline kişilik bozukluğu tedavi olur mu sorusunun cevabı evettir. Bu kişilerde uzun süreli tedavi şarttır. Tedavi sürecinde farklı formlarda psikoterapi kullanılır. Tedavinin amacı, kişiye dürtülerini, duygularını ve duygusal anlamdaki aşırı hassasiyetlerini kontrol etme konusunda yardımcı olmaktadır. Bazen Borderline kişilik bozukluğu ilaçları kullanarak da tedavi edilebilmektedir. Kişinin yaşadığı durumun hassasiyeti ve şiddetine göre, hastane ya da sağlık merkezlerinde kısa yatmak gibi seçenekler de sunulmaktadır.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı