Annenizle İlişkinizi Düzeltin

Çocukluk ve gençlik yıllarında annenizle aranızdaki ilişkinin, yetişkin olduğunuzda kurduğunuz ilişkilerde önem taşıdığını biliyor musunuz? Annenizle aranızdaki ilişki, sadece başkalarıyla kurduğunuz ilişkilerde değil kendinizle kurduğunuz ilişkide de büyük etki sahibi.

Kızgınlıklarınız, kendinize verdiğiniz değer, öfkelenme biçiminiz, espri anlayışınız gibi birçok özelliğiniz anneniz ya da size çocukken bakan kadın figürle olan ilişkinizden etkileniyor.

Bazı kişiler, sevgi dolu, destekleyici ve her zaman çocuğunun yanında olan annelere sahip olacak kadar şanslı. Bazıları ise maalesef bu anlatılanların tam tersine üzerlerinde sürekli duygusal stres yaratan annelerin bakımında büyüyor. Eğer siz de bu kişilerden biri iseniz bu makale sizin için.

Annelerle olan ilişkileri düzeltmek her zaman kolay olmuyor. Anne çocuk arasındaki ilişkinin karmaşıklığı, bu ilişkiyi kolay ve hızlı bir şekilde düzeltmeyi engelliyor. Annesi çoktan hayata veda eden kişiler ya da annesini hayatından çıkarmış kişilerin bu ilişkiyi düzeltmesi neredeyse imkansız hale geliyor.

Eğer siz de annenizi kaybetmiş ya da onunla olan ilişkinizden daha fazla zarar görmemek için onu hayatınızdan çıkarmış biri iseniz, ilişkinizi düzeltmek yerine, kendinizi tamir etmeye odaklanabilirsiniz.

Her şeyden önce annenizin de bir insan olduğunu ve aynı sizin gibi hatalar yapabileceğini düşünerek işe başlayabilirsiniz.

Çocukken anne babalar bizim için sıradan figürlerden çok daha fazlasıdır. Bizim kahramanlarımız, düşmanlarımız, patronlarımız ya da koruyucularımızdır. Gözümüzde asla sıradan insanlar değildirler. Ancak büyümenin en önemli parçası anne babalarımızın da sıradan insanlar olduğunu anlamaktır. Onlar da hata yapar, onlar da işi ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Aileniz de dahil birçok yetişkin ellerinden geldiğinin en iyisini yapmaya çabalar. Ve kusurlu anne babaların da çoğu zaman kendileri gibi kusurlu anne babaları olmuştur. Bazen bizler de anne babalarımızın kusurlarını düzeltmek için aşırıya gidebiliriz. Örneğin annemizden yeteri kadar sevgi almadıysak çocuklarımıza aşırı sevgi gösterebiliriz.

Başkalarının kusurlarını kendi penceremizden görürüz, kendi kusurumuzu bir temele dayandırırken, karşımızdakinin kusurunu onun kişilik özelliklerinden biri sayarız. Örneğin araba ile bir başkasının yoluna çıktığımızda aslında bunu bir yere geç kaldığımız için yapmışızdır. Ama bir başkası bizim yolumuzu keserse onun düşüncesiz ve bencil biri olduğunu düşünürüz. Ya da kendi çocuğumuza karşı öfkeli davranırsak bunun sebebi stresli olmamızdır. Annemiz aynı şekilde bize davrandığında ise onun kötü bir ebeveyn olduğunu düşünürüz.

Bu yaklaşımı aklınızda tutarak annenizle yaşadığınız zamanları düşünün. Sizin unutamadığınız, affedemediğiniz şeyleri sadece kötü bir anne olduğu için mi yaptı? Yoksa başka nedenleri de var mıydı? Elbette nedenleri bile olsa bu yaşadığınız şeyleri yok etmez ama size onu affetme ve anlama imkanı sunar.
Ebeveyn olmak annenizle ilgili düşüncelerinizi değiştirebilir.

Bir gün çocuk sahibi olup anne babaya dönüştüğümüzde kendi çocukluğumuzda asla görmediğimiz ve farkına varmadığımız anları anlamaya başlarız. Çocuklarımızın bizim üzerimizde yarattığı stresi, yorgunluğu anlar, anne babalarımız ile belki de ilk defa empati kurarız. Örneğin, çocukken erkenden yatağa gönderilmekten nefret ediyor, biz uyduktan sonra anne babalarımızın ne yaptığını merak ediyorsak bunu sadece anne baba olduktan sonra anlarız. Çocuklar yatağa gidince kendine ait bir zaman dilimine sahip olmanın lüksünü ve bu ihtiyacı anlayabilmemiz için anne baba sorumluluğunu almış olmak önemlidir.

Anneniz artık yanınızda olmasa da onunla olan ilişkinizi düzeltebilirsiniz.

Anne baba oldunuz ve artık annenizin penceresinden hayatı görmeye başladınız. Ama maalesef bu deneyimlerinizi paylaşacağınız bir anneniz yok. Ne yapacaksınız? Hayatta olmasını ve işleri onun bakış açısından gördüğünüzü söyleyememek sizi sıkıntıya sokabilir. Böyle bir durumda kendinize yeni bir otorite figürü bulmalısınız. Aile büyüklerinizden biri ile konuşabilirsiniz. Ya da terapistlerden, yaşam koçlarından yardım alabilirsiniz.

Unutmayın! Annenizle ilişkinizi düzelttiğinizde sadece onunla olan ilişkinizi değil, arkadaşlarınız, eşiniz, çocuklarınız ve kendinizle olan ilişkinizi de iyileştirirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı