Anksiyeteyle Mücadele Etmek İçin Nasıl Günlük Tutulur?

Anksiyeteyle Mücadele Etmek İçin Nasıl Günlük Tutulur?

Günlük tutmak, stresle mücadelede en çok tavsiye edilen tekniklerin başında gelir. Günlük tutmanın, sağlık, mutluluk ve stres yönetiminde faydalı olduğuna dair birçok çalışma ve araştırma bulunmaktadır. Bu teknik, hem kolay hem de keyiflidir. Anksiyete yaşayan kişilerin günlük, haftalık ya da ihtiyaç duyduklarında günlük tutması da anksiyete ile mücadelede etkili olmaktadır.

Peki anksiyeteyle mücadele etmek için nasıl günlük tutulur? Stres yönetimi ve anksiyete için günlük tutmanın detaylarını sizin için derledik.

Nasıl Başlamalı?
Günlük tutmaya nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız paniklemeyin. Anksiyete için günlük tutmanın aslında bildiğimiz günlüklerden farkı pek yoktur. Başlamak için tek ihtiyacınız olan bir defter ve kalem. İlk önce 5 – 10 dakika yazmaya başlayın.

Neler Yazmalı?
1. Endişeleriniz hakkında yazın. Birkaç dakika yazdıktan sonra söylemek istediklerinizin bittiğinden emin olduktan sonra bırakabilirsiniz. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmaya ihtiyacınız yok.

2. Şu anda neler olduğunu yazın. Sizi içinde bulunduğunuz anda zorlayan sebepleri açıklayın. Anksiyete sebebiniz gelecekte olabilecek şeyler ise şimdiyi anlattıktan sonra gelecekte ne olacağından korktuğunuzu ve kaygılandığınızı da not edebilirsiniz.

3. Endişelerinizi ve korkularınızı kronolojik olarak yazın. Yaşadığınız ve size stres veren olayı, bu olayın ileride olabileceklerle ilgili sizde yarattığı endişeleri ve daha sonra olabileceğini düşünüp kaygılandıklarınızı zaman sırasına göre alt alta yazın.

4. Tüm bu olanların sizi nasıl etkileyeceğini de yazarak tüm düşüncelerinizi sırasını takip edin. Stres ya da anksiyetenizi yenmek için neler yapabileceğinizi düşünün.

5. Şu anda endişe ettiğiniz şeyleri yazdıktan sonra, var olan kaygı verici durumu değiştirmek için nasıl seçeneklere sahip olduğunuzu düşünün.

6. Bir sonraki aşamada neler olabileceğini düşündüğünüzü ve kaygılarınızı yazarken kendinizle tartışın. Gerçekten bu kaygı verici durum yaşanabilir mi? Gerçekten çok korktuğunuz şey gerçekleşirse, bu sizi düşündüğünüz gibi etkiler mi? Pozitif sonuçlar doğurma ihtimali var mı? Kendinize bu soruları sorarak, olmasından korktuğunuz şeyi tüm boyutları ile görmeye çalışın.

7. Her korkunuz için olabilecek bir diğer senaryo düşünün ve korkunuzun karşına bu diğer seçeneği yazın.

8. Şu anda size kaygı ve stres yaşatan olayları düşünün. Daha önce bu ve benzeri hangi olayları yaşadınız? Hangi olayları başarıyla atlattınız? Bu olaylardan neler öğrendiniz ve bu öğrendikleriniz size şimdi nasıl yardımcı olabilir. Bu soruların cevaplarını alt alta yazarak, şu anda yaşadığını olay için harekete geçme gücünü kendinizde bulabilirsiniz.

9. Korku duyduğunuz şey gerçekleşirse neler yapabilirsiniz? Nasıl harekete geçebilir ve nasıl bir çözüm yolu bulabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını düşünerek kendinize bir yol haritası çizin.

10. Şu anda yaşadığınız olayı göz önüne alarak, hayatınızı iyileştirmek ve korktuğunuz şeye karşı hazırlıklı olmak için en azından bir tane çözüm bulun. Bu maddi kaynaklarınızı güçlendirmek, arkadaşlarınızdan destek almak gibi bir çözüm olabilir. Önemli olan en azından bir çözüm yolu bularak kaygılarınız karşısında kendinizi hazır ve güçlü hissetmenizdir.