Anksiyete nedir? Anksiyete sürekli olarak olumsuz olan duyguları hissetmektir, bu duygular korku, endişe, stres, kaygı, gerilim gibidir.
Anksiyete diğer adıyla kaygı bozukluğudur. Sürekli olarak gelecek hakkında düşünüp bir şeyler için kaygı ve endişe duymaya anksiyete denir. Anksiyete bozukluğu olan birey günlük yaşamında hiçbir şey yapmak istemez çünkü kafasındaki düşüncelerden dolayı bir şey yapsa da keyif alamaz. Anksiyete bozukluğu olanlar aile ve iş ortamındaki bireylerle iletişim kurmada güçlük çekebilir. Bu durum sosyal hayatın sekteye uğramasına neden olur. İletişim kuramayan birey bir süre sonra içine kapanacaktır ve anksiyete bozukluğunun derecesi gittikçe artacaktır.
Anksiyete bozukluğu nedir sorusunun cevabı kaygı duygusunun bir tehlike yokken kendini göstermesi, uzun süre devam etmesi ve çok güçlü hissedilmesidir ki böyle bir durum söz konusuysa tedavi gereklidir. İleri derecede anksiyete bozukluğu kişileri fazlasıyla rahatsız edebilmekte ve günlük hayattaki işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin, sosyal yaşamında başka kişilerle olan ilişkileri de olumsuz etkilenmektedir.
Anksiyete anında neler hissederiz? Anksiyetesi olan kişiler çoğu zaman endişeyi yoğun bir şekilde hissettiklerinin farkındadır. Ancak kendilerini kontrol edemez ve sakinleşemez. Durum bu seviyeye ulaştığında kişilerin sağlıklı bir hayat sürebilmesi için tedavi olması gerekmektedir.
Anksiyete belirtileri nelerdir?
Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek
Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak
Toplum içinde konuşmaktan ve yemek yemekten çekinmek,
Gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek
İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek
Çevreden kopmak, kaçmak istemek
Kas ağrısı çekmek
Hızlı nefes alıp vermek
Çabuk gerilmek
Titremeye, sallanmaya başlamak
Umutsuz hissetmek
Devamlı ağlamak istemek
Konsantre olamamak
Çabuk yorulmak
Uykusuzluk çekmek
Hatırlamakta zorlanmak
Üzüntülü durumlara yoğunlaşmak anksiyete bozukluğu belirtileri olarak sıralanabilir.
Bütün bu belirtilere ek olarak anksiyete fiziksel belirtiler kategorisinde mide, bağırsak problemleri yaşanabilir. Çünkü endişe, korku, stres nedeniyle vücudun tümü etkilenmektedir.
Anksiyete Neden Olur?
Pek çok ruhsal bozukluk gibi anksiyete bozukluğunun da tam olarak nedeni anlaşılamamaktadır. Bazı kişilerde çok stresli ve travmatik bir olay sonrası gelişebildiği gibi bazı kişilerde de sebep olmaksızın ortaya çıkabilir.
Anksiyete birçok nedenden dolayı oluşabilir. Anksiyete bozukluğu nedenleri;
Genetik faktörler
Kalp hastalıkları
Doğal afetlerin yaşanması
Stresli bir durumla karşılaşılması
Büyük çaplı kazalar
Uyku bozuklukları
Yeme bozuklukları
Sevilen birini kaybetmek
Sevilme duygusunu hissetmeme
Kendini değersiz hissetme
Aşırı koruyucu bir tutuma maruz kalma
Baskı altında olma
Fiziksel şiddete maruz kalma
Duygusal şiddete maruz kalma
Sınav kaygısı
Travma oluşturabilecek bir olay yaşama
Anksiyete bozukluğuna neden olabilecek etmenlerdir.
Anksiyete bozukluğu türleri nelerdir?
Saplantı bozukluğu (obsesif kompulsif bozukluk)
Panik atak
Travma sonrası stres
Agorafobi
Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu – Sosyal fobi
Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Anksiyete tedavi edilir mi, anksiyete geçiyor mu soruları sıkça rastlanan sorulardır. Anksiyete tedavisi mümkün bir problemdir. Öncelikle anksiyete teşhisi için anksiyete bozukluğu olduğunu düşünen veya düşünülen bireylerin korku, endişe, huzursuzluk, gerginlik gibi duyguları sürekli olarak hissetmesi gerekir. Bu duyguları her insan hissedebilir ama duyguların kalıcılığı önemlidir. Anlık olarak hissediliyor olması anksiyete bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Uzun bir süre boyunca hissedilmesi gereklidir. Çeşitli depresyon ilaçları (anti depresanlar), anksiyete tedavisi için anksiyete semptomlarının giderilmesi için kullanılmaktadır. Anksiyete ilaçları yine bir uzman tarafından verilmelidir. Anksiyete giderici olduğu iddia edilen ilaçların profesyonel gözetim altında olmadan kullanılması yanlıştır.
Anksiyete ile başa çıkma yöntemleri nelerdir?
1. Nefes egzersizleri
2. İçinde bulunduğunuz ana konsantre olma
3. Kendinizi meşgul edin
4. Kaygı, sıkıntı düzeyi oluşturma: Sizi kaygılandıran tüm detayları bir yere not edin ve bunları düşünmek için kendinize bir zaman dilimi belirleyin. Böylece tüm gün aynı korkuları yaşamak yerine günün belli zamanını bunun için ayırabilirsiniz.
5. 3-3-3 kuralını uygulama: Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayarak sakinleşebilirsiniz.
– Etrafınızdaki üç şeyin ismini söyleyin.
– Duyduğunuz üç sesi söyleyin.
-Vücudunuzu üç bölümünü; parmaklarınızı, bileklerinizi ve kolunuzu oynatın.
Anksiyete çözüm arayanlar anksiyete uzmanı psikolog ve uzmanlardan yardım alabilirler. Konya anksiyete tedavisi için Psikon Terapi kadrosunda yer alan bu alanda uzmanlaşmış psikologlardan destek alabilirsiniz.