Alışveriş Bağımlılığına Dair Merak Ettikleriniz

Kendinizi, ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alırken mi buluyorsunuz? Satın aldığınız ama kullanmadığınız eşyalar yüzünden evinizde hep bir kaos mu hakim? Negatif düşüncelerden kurtulmak, kendinizi iyi hissetmek için sınırsız ve akıl dışı harcamalar yapıyor, ekonomik durumunuza zarar mı veriyorsunuz?

Cevabınız evet ise bu davranışınızın aslında bir bağımlılık olduğu söylenebilir. Alışveriş bağımlılığı omniomanya adı ile de bilinir. Kişinin kompulsif bir şekilde, iyi hissetmek, kaygı ya da depresyon gibi olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmak için alışveriş yapmasını işaret eder.

Tüm davranışsal bağımlılıklar gibi alışveriş bağımlılığı da kişinin hayatının birden çok yönünü olumsuz etkiler. Amerika’da yaşayan insanların %6’sı bu bağımlılıkla baş etmeye çalışmaktadır. Sosyal olarak en kabul gören bağımlılıklardan biri olan alışveriş bağımlılığı özellikle satın alma davranışını destekleyen reklamlar, sosyal medya ve geleneksel medya kanalıyla beslenmektedir. Alışveriş bağımlılığı olan kişiler, alkol ya da kumar bağımlılığı olan kişiler gibi tüketim toplumu içerisinde çok fazla göze batmasa da hayatları ciddi bir şekilde etkilenir.

Alışveriş bağımlılığı ve normal alışveriş yapmak arasında farklar bulunur. Kişi normal alışveriş esnasında daha çok ihtiyacı olan ürün ve hizmetlere yönelir. Maddi durumlarının el vermediği şeyleri satın almazlar. Ancak bağımlı kişi, alışveriş söz konusu olduğunda kendilerini durduramaz ve harcamalarını engelleyemezler. Bu nedenle sürekli para problemi yaşarlar. Alışveriş bağımlıları alışveriş ile özgüvenlerini yükseltmeye çalışırlar. Alışveriş yapmak onlar için diğer kişilerle iletişim kurmak için bir yöntemdir.

Alışveriş bağımlılığı hakkında bilmeniz gerekenler:
1. Tüketim çılgınlığı son yıllarda zirveye çıksa da alışveriş bağımlılığı çok daha eskiye dayanmaktadır. 19. Yüzyılın başlarında rastlanan bu bağımlılık 20. Yüzyıl ile birlikte psikiyatrik bir rahatsızlık olarak ele alınmaya başlanmıştır.

2. Alışveriş bağımlılığının ortaya çıkışı uzun yıllar öncesine dayansa da bu davranışın bir bağımlılık olup olmadığı konusunda uzmanlar tartışmalıdır. Bazıları bu davranış şeklini bağımlılık olarak görmez.

3. Alışveriş bağımlısı olan kişiler, alışveriş için daha çok zaman ve para harcarlar. Bu nedenle ciddi ekonomik problemler yaşarlar.

4. Alışveriş bağımlılığı takıntı bozukluğunda olduğu gibi obsesif kompulsif harcama davranışını da barındırabilir. Bu durumda alışveriş yapan kişi, aldığı ürünlerden mutlu olmaz ve harcama yapsa da tatmin olmaz.

5. Diğer bağımlılıklar gibi alışveriş bağımlılığı da kişinin hayatındaki zorluklar ve duygusal acılarla baş etmeye çalışması ile ortaya çıkar. Ancak bağımlılık kişinin hayatını daha da zor hale getirir.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı